Het is weer zover: je krijgt bericht van de RDW. Je auto moet binnenkort gekeurd worden. Heb je al eens bedacht wat je zelf zou kunnen doen om goed voorbereid naar een APK keuring te gaan? Geen paniek, met deze tips bespaar je onnodige kosten, een goede voorbereiding is het halve werk. Tel uit die winst!

De APK Keuring in Nederland

Jaarlijks worden er ongeveer 6,7 miljoen auto APK gekeurd in Nederland. De keuring geeft aan of de auto voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen en of hij goed is geregistreerd in het kentekenregister. Zonder APK keuring ben je niet verzekerd en kun je een flinke boete ontvangen.

De meest voorkomende afkeurpunten

Om voorbereid te zijn op je APK keuring noemen wij de veelvoorkomende afkeurpunten:

Te lage bandenspanning
Remproblemen
Banden met onvoldoende profiel
Beschadigde ruitenwissers
Defect of onjuiste verlichting
Een lekke uitlaat

Wat kun je zelf doen ter voorbereiding op de APK keuring?

Goed om te weten op welke punten de auto in de meeste gevallen afgekeurd wordt, maar wat kun je zelf doen om dit te voorkomen?

Tip 1: Controleer de bandenspanning en profieldiepte

Controleer de bandenspanning en profieldiepte van de autobanden. De profieldiepte dient minimaal 1,6mm te zijn, dit kun je zien aan de Tread Wear Indicator op de band. Ook de bandenspanning kun je zelf controleren. Bij de wasstraat of benzinepomp is er meestal een band spanningsregelaar aanwezig. Rijd er even langs, dit kan behoorlijk schelen in de kosten. Wist je dat je met een te lage of te hoge bandenspanning meer brandstof verbruikt? En dat je banden eerder slijten? Vermoed je dat de bandenspanning te laag is en heb je geen idee hoe je dit moet controleren? Rijd dan even langs ons.

Tip 2: Check de verlichting

De verlichting van je auto is heel belangrijk als je op weg gaat. Controleer de lampen, zowel aan de voor- als achterkant. Test de koplampen, richtingaanwijzers, achteruitrijverlichting en remlichten. Vergeet ook je kentekenverlichting niet. De verlichting kun je in de meeste gevallen zelf vervangen. Lukt het niet? Vraag iemand uit je omgeving om te helpen of rijd langs de garage dan helpen wij je.

Tip 3: Ruitenwissers en ruitensproeier

Om veilig op de weg te gaan is het ook van belang dat je ruitenwissers goed werken. Zowel je ruitenwissers als de ruitensproeier moeten goed werken. Test dit door even de ruitensproeier te activeren. Wordt het water goed afgevoerd? Dan werken ze naar behoren. Heb je nieuwe ruitenwissers nodig? Vraag ons om advies voor de juiste ruitenwissers. Vergeet niet je ruitensproeiervloeistof te vullen.

Tip 4: Check de uitlaat

Zelf je uitlaat vervangen of repareren is voor de meeste mensen een te grote uitdaging. Maar het kan in ieder geval geen kwaad om vooraf aan de keuring even te luisteren naar het geluid van de uitlaat. Is deze lek of maakt het een raar geluid? Dan is het goed om deze voor de keuring te laten repareren of vervangen.

Tip 5: Controleer de remmen

De remmen van je auto zijn natuurlijk heel belangrijk om veilig van A naar B te kunnen. Je kunt de remmen zelf op een aantal vlakken controleren. Wanneer je hard remt dan moet de auto recht blijven en vanzelfsprekend een snelle reactietijd hebben. In het geval dat de remmen van de auto piepen, dan kan dit wijzen op versleten remmen. Wanneer je verstand van auto’s heeft kunt je kijken of er roest te vinden is op de remschijven, maar in de meeste gevallen is het verstandig om even langs ons te rijden zodat wij het kunnen controleren.

Is jouw auto klaar voor de APK?

Je auto bij ons APK laten keuren? Dat kan al vanaf € 35,-, afhankelijk van het bouwjaar en het brandstoftype. Deze tarieven zijn all-in. Dat wil zeggen dat we géén bijkomende kosten rekenen voor afmelden, viergastest of roetmeting.